Virtuele Multi Muiderslot

Tijdens deze wandeling, gaan we op verkenningstocht om en door het Muiderslot. Ook nu weer kunnen we de juiste informatie verzamelen, om aan het eind van de wandeling een TB te kunnen discoveren. We gebruiken in Street View altijd de meest recente foto’s, die beschikbaar zijn. Op veel plekken kun je, via de ‘bolletjes’ op de kaart, rondsnuffelen, ontdekken en genieten. Doe dit gerust, maar zal voor de code niet nodig zijn. Mocht het onverhoopt toch nodig zijn, dan staat dat netjes vermeld in de tekst.

 

De code die we zoeken, bestaat uit 6 karakters, die niet in volgorde in de wandeling voor komen. In de tekst zal vermeld worden, op welke plek in de TB-code het gevonden karakter geplaatst zal moeten worden. Dus zet maar vast op een papiertje 1 t/m 6, zodat je alles netjes kunt noteren onderweg.

 

Voor de mensen, die liever een papieren versie erbij houden, die kun je hier downloaden en dan printen.

 

We starten deze tour op P2 Muiden op N52 19.544 E005 04.126. Hier kunnen we zorgeloos de hele dag gratis parkeren. Kijk wel even, of alle waardevolle spullen mee zijn, of in ieder geval uit het zicht, want we willen natuurlijk geen domper aan het eind van deze leuke dag.

 

We verlaten de parking en slaan rechtsaf. Na de bocht naar rechts, lopen we zo Muiden binnen. Als we over de brug komen, dan slaan we aan het eind linksaf, om zo lekker langs het water te kunnen lopen. Na een tijdje komen we bij een brug aan de linkerhand, met daarachter de sluizen van Muiden. Zoals je ziet, heb je hier een terrasje met groene parasols, dat uitkijkt over die sluizen. Je kent het gezegde “De beste stuurlui staan aan wal”? Dat komt van dit terrasje af volgens mij, want in de zomerperiode zat dit terrasje altijd vol met die beste stuurlui (en misschien nu nog), die dan aanwijzingen schreeuwden naar de bootjes, die de sluis in of uit voeren. Dit terrasje hoort bij het café op de noordhoek van dit kruispunt. Hé, is dat een gevelsteen? Neem van het laatste woord van de naam van dit café de eerste letter, zet die om naar een cijfer, en tel door tot je een cijfer overhoudt. Dit cijfer komt op positie 4 in de TB-code.

 

We lopen nu lekker door, met nog steeds het water aan de linkerkant van ons. Het duurt nog wel even, voordat we onder de poort door lopen. En dan nog een stukje verder komen we bij de kassa. Gelukkig hebben we online geboekt, dus kunnen we gewoon doorlopen. Maar eerst genieten we nog even van het verbluffende uitzicht op dit magnifieke bouwwerk. Voor positie 6 van de TB-code, tellen we het aantal bogen onder de slotbrug, en verminderen deze met 1.

 

We lopen, na hier uitgekeken te zijn, door naar de slotbrug. Deze steken we uiteraard over, en gaan onder de poort door en komen zo op de binnenplaats van het kasteel. Hier gaan we een paar opdrachten uitvoeren. Allereerst gaan we het aantal vaten (zijn het nou wijnvaten, of kruitvaten?) tellen dat hier op de binnenplaats ligt. Let op, alleen de liggende vaten tellen mee. Heb je ze? Zet nu je antwoord om naar een letter, en deze komt op positie 5 in de TB-code.

 

Ben je klaar voor opdracht 2? Kijk weer goed rond, en probeer de gouden dieren te spotten. Wat voor dieren zijn het? Neem nu de stapelwaarde van de naam van deze gouden dieren (meervoud), en deel dit door het aantal dat je ziet. Je uitkomst komt op positie 3 in de TB-code.

 

Voor opdracht 3 gaan we gebruik maken van de 360⁰ foto’s ( de ‘bolletjes’ op de kaart). Bij drie kom je uit op de muren tussen de kantelen, en kun je genieten van een schitterend uitzicht. Bij een kom je uit in de nok van een van de torens. En bij twee, kom je uit in een van de kamers van het kasteel. Tel nu in de kamer met het groepje bezoekers in de ruimte, het aantal schilderijen, en zet je antwoord weer om naar een letter. Deze komt op positie 2 in de TB-code.

 

Zo, we zijn er bijna, nog een positie te vullen. Hiervoor gaan we naar de tuinen. Dus vanuit de kamer gaan we op het dichtstbijzijnde blauwe Street View lijntje staan, om via de poort weer naar buiten te gaan. Over de brug, slaan we rechtsaf, om even verderop linksaf de tuinen in te lopen. Dit zijn een van de oudste aangelegde tuinen van Nederland, namelijk uit de zeventiende eeuw. Als we de tuinen binnenkomen, lopen we door de Berceau (Loofgang), die de tuinen in tweeën splitst. Aan de ene kant van de berceau ligt de Warmoeshof, waar de groenten werden verbouwd, en aan de andere kant het Kruidhof, waar kruiden werden verbouwd, voor verschillende doeleinden. Komen we aan het eind van de berceau, slaan we linksaf. Aan het eind van dat pad slaan we rechtsaf. We komen nu op een soort buitentheater, met een tribune aan de linkerkant. Zoals je kunt zien, was dit in 2010 de speeltuin van de  ………. Toen je op een van de muren kasteel stond, heb je kunnen zien, dat in 2017 de ……… aan de andere kant van de tuinen gesitueerd was, net als in de satellietfoto. Neem nu voor de laatst te vullen positie, positie 1, de stapelwaarde van het woord dat op de stippellijn (de persoon, 9 letters) moet en zet de uitkomst om naar een letter. (Tip, kijk hier nog wat meer rond, voor extra aanwijzingen wat de ……… is)

Als het goed is, heb je nu de TB-code, en kun je hem hier loggen.


Meer informatie over het Muiderslot vind je hier.


Loop gerust nog rond over het terrein, want aan de andere kant van het kasteel vind je de pruimenbomen, die misschien wel mooi in bloei staan. Ook vind je daar het waterschild, en als je daar rondkijkt in de 360⁰ foto’s, dan zie je ook een foto, gemaakt met een drone op grote hoogte, met prachtige vergezichten.