Tour door Chamonix-Mont-Blanc

Tijdens deze tour maken we een wandeling door en om het mooie Chamonix. We zullen op zoek gaan naar de informatie om een TB te kunnen discoveren, en onderweg kunnen we misschien nog wat caches (virtueel) spotten. Om de TB-code te vinden, gaan we op zoek naar 22 cijfers, waarmee we aan het eind een berekening gaan maken. Dus zet maar vast op een papiertje A t/m V. In de papieren versie, welke je hier kunt downloaden, heb ik dat alvast gedaan. Alle gevraagde informatie moet, door stapeltellen, herleid worden tot 1 cijfer.

 

Om door Chamonix te ‘lopen’ maken we vooral gebruik van de 360⁰ foto’s (blauwe puntjes op de Streetview kaart), ipv de ‘gewone’ wegen van Streetview. Zet het poppetje van Streetview altijd bij de punt van de Googlepin van het gegeven coördinaat. Maar voordat je dat doet, zorg er wel voor dat je ver inzoomt. Voor sommige informatie zullen we dan via andere 360⁰ foto’s in de buurt op zoek moeten gaan. 

 

In de tekst zie je soms vetgedrukte, onderlijnde, cursieve tekst. Daar kun je op klikken, voor extra informatie.

 

Nou, genoeg gepraat, we zullen maar eens gaan beginnen.

 

We starten onze ‘wandeling’ op N45 55.453 E006 52.056. Hier vlakbij hebben we onze auto kunnen parkeren in Parking Saint-Michel. Zet het Streetview poppetje maar op de punt van de Googlepin. Als je rondkijkt, zie je al mooi de besneeuwde toppen. We staan hier voor het Musee Des Cristaux, waar de schitterendste kristallen te bewonderen zijn. We gaan even een kijkje binnen nemen. Klik daarvoor op het bolletje van de 360⁰ foto links van je huidige positie. Hè, helaas, kunnen niet het Musee Des Cristaux echt binnen, om te genieten van de kristallen. Maar wat is dat, er is nog een Entrée/Entrance. Ook hier kunnen we niet naar binnen, maar ik kan je vertellen, dat het echt een heel leuke zaal is om in rond te lopen. Het gaat hier over A…….. (Dit is A), en is een hele leuke en interactieve tentoonstelling. Aan het eind van de rondwandeling is ook nog een heel groot deel besteed aan het Légion étrangère en hun reddingemissies (Neem voor B de Nederlandse naam van het Légion étrangère).

 

Ben je al uitgekeken? Dan gaan we naar de volgende locatie, dan kunnen we virtueel op zoek naar onze eerste cache tijdens deze tour. Ga naar N45 55.(A/B)23 E006 5B.100. Zie je hem al zitten, daar achter de regenpijp in het hoekje (achter de prullenbak)? Zie je daar achter de kerk ook het gebouw van de Compagnie des Guides de Chamonix. Aan de gevel het gebouw kun je (bijna) de naam lezen. Wat is de Nederlandse benaming van het laatste woord (Dit is C)? En welk Frans woord mist er (Dit is D)?

 

We gaan weer verder. Ga naar N45 55.4(D/B)2 E006 52.(C-(D/B))98. We kunnen even genieten van iets lekkers. Daarvoor gaan we natuurlijk op het terrasje zitten, van het etablissement met de meest aansprekende naam, althans voor ons. Mocht je nog geen andere virtuele multi’s gedaan hebben van ons, dan is hier een hint: https://famvdh2007s-virtuele-multis.jimdosite.com/. We gaan natuurlijk wel op de meest kleurrijke stoeltjes zitten. Welke primaire (schilderkunst) kleur is dat (Dit is E)? Ze hebben hier overigens de heerlijkste hamburgers, dus geniet maar even lekker.

 

En, is de innerlijke mens weer rijkelijk voorzien? Dan gaan we een lekker toetje halen. Ga naar N45 55.44(D-B) E006 52.1(E+B)3. Gelukkig voor onze volle buik is het niet zo ver. Je staat nu voor Ancey Chocolatier et Confiseur. Hier hebben ze de lekkerste macarons, die echt smelten op je tong. Ook hebben ze hier een bonbon gevuld met geitenkaas. Kijk eens niet zo vies, want die zijn best lekker. Maar goed, om wat te kopen, moeten we binnen even een kijkje nemen (je kunt nu binnenlopen zoals normaal via Streetview). Kijk goed rond naar al dat lekkers. Zie je ook die foto met ‘mega’ macarones? Wat is de secundaire (schilderkunst) kleur van de derde macaron van links (Dit is F)? En zie je de lintjes aan de verpakkingen? Welke primaire (schilderkunst) kleur hebben die(Dit is G)?

 

Hebben we genoeg voor onderweg? Dan gaan we weer. Ga naar N45 (F)(G).422 E006 52.(B)39. Ook hier kunnen we weer virtueel een cache zoeken. Maar kijk eerst eens goed rond. Zie je die reclame van een bekend Outdoor merk (Dit is H)? Bij een van de 360⁰ foto’s zit je op voethoogte, en kun je misschien net de cache spotten. Zie je daar ook de graffiti links van het Outdoor merk? Wat is de Nederlandse benaming van het eerste woord (Dit is I)?

 

Nu gaan we op zoek naar een virtuele cache (en dat in een virtuele multi 😁😇). Ga naar N45 55.3(B+F+I)4 E006 52.20(H+B). Het wordt tijd voor een fotomomentje (anders kun je de virtuele cache niet loggen natuurlijk). Wel een aparte kleur heeft de balustrade van het balkon achter het beeld. Welke secundaire (schilderkunst) kleuris dat (Dit is J). En zie je daar die twee mountainbikers zitten? Waar genieten zij van (meervoud) (Dit is K).

 

Het wordt tijd om de berg op te gaan. Dus we begeven ons naar N45 55.1(J-B)8 E006 52.1(K-I)8. Hier kunnen we de Téléphérique de l'Aiguille du Midi naar boven nemen. Gelukkig hebben we al een kaartje, nu alleen nog wachten tot ons nummer te zien is op de digitale teller. Neem het eerste cijfer (Dit is L). Yes, we mogen naar binnen in de rij (zoek de 360⁰ foto). Welk horloge merk sponsort hier (Dit is M)?

 

We maken een hele klim, want we gaan naar 3842m, naar N45 52.7(L/M)(L-M) E006 53.2(L/J)3 . Ook hier kunnen we weer een virtuele cache scoren. Je kunt vanaf hier mooi zien waar je moet zijn. Durf jij het aan? Wat is de kleur van de jas van de fotograaf, die de 360⁰ foto heeft gemaakt (Dit is N)? Ga nu op zoek naar de 360⁰ foto van Ilya Mefisto, waar je helaas door het weer niks ziet van de omgeving. Welke drie kleuren heeft zijn pet (Dit is O)?

 

Krijgen jullie ook zo’n last van de hoogte? We gaan gauw een ‘stapje’ naar beneden, naar N45 54.1(O-G)5 E006 53.(N-E)89. Wat is dat, het lijkt hier wel, alsof de kabels ‘gebroken’ zijn. Hoeveel kabels tel je (Dit is P)? Zie je op de kaart het Buvette du Plan de l’Aiguille? Kijk eens of je een foto vindt, met daarop wegwijsbordjes naar "bekende" bergen. Zet de namen bergen op volgorde van dichtbij naar ver weg (Dit zijn Q, R, S en T).

 

Hé, wat is dat, we krijgen een ping, mail dat er een nieuwe cache in de buurt is uitgekomen. Zou het nog lukken om een FTF te scoren? We gaan gauw naar N45 55.3(Q-T)9 E006 5((Q+S)-(P+R)).539. En op zoek maar dan. Maar wat is dat? Op een van de foto’s is het nummer van de locomotief anders dan aan de andere kant, en ook een ander kleur bord erbij, dat is vreemd. Hoeveel is het verschil van de cijfers (Dit is U)? Nu moeten we nog even op zoek naar de voorkant van dit station, want daar kunnen we kijken hoe laat het is. Waar wijst de grote wijzer naar (Dit is V)? Yeeeaaah, we hebben onze eerste  FTF in het buitenland te pakken.

 

Maar nu moeten we nog gaan rekenen om de TB-code te kunnen ontfutselen. Daar gaan we. Ik geef in de berekening de letters van de gevonden waardes aan. Na het berekenen moet je de uitkomst omzetten naar een letter, of te wel de TB-code bestaat alleen maar uit letters. Succes.

 

Positie 1: D+G-V=

Positie 2: A+L+S-U-U=

Positie 3: ((E×O)-C)/T=

Positie 4: (F+H-M-I)/B

Positie 5: P+Q+R=

Positie 6: (J×N)-K=

 

Als het goed is, heb je nu een TB-code van 6 letters, en kun je hem hier loggen.